Ovčji sir

Pripada skupini polutvrdih i punomasnih sireva te se može konzumirati narezan, ili pak nariban, ovisno koliko je star, odnosno zreo. Njegova vizualna pojavnost jest sir glatke žućkaste kore čiji je miris temperamentan i karakterističan, a okus pun, uz izraženu specifičnu notu koju prepisujemo prirodnoj prehrani ovaca u kojoj velik udio imaju aromatične biljke krčkog podneblja. Na Eko-etno sajmu krčki sir dobio je nagradu za “Najbolji od najboljih”. Danas broji više od 50 priznanja na brojnim manifestacijama širom zemlje.

naruči


Magriž

Sir Magriž tradicionalni je krčki ovčji sir s pojačanom aromom kadulje i smilja. Naime, kako naše ovce cijele godine borave na otvorenom i pasu autohtono samoniklo bilje od kojih najveći udio imaju upravo kadulja i smilje, mlijeko, pa time i sam sir imaju posebnu aromatičnu notu prirode. 

Kod proizvodnje ovog sira koja se odvija na tradicionalan način, kako bi pojačali aromu kadulje i smilja, sireve u fazi zrenja dodatno oblažemo navedenim biljem. Krčki sir Magriž dočarava carstvo kamenjara, škrtih pašnjaka, aromatičnog bilja te surove bure koja nanosi čiste kristale morske soli.
naruči

Zeleni bodul

Zeleni bodul je polutvrdi i punomasni ovčji sir obogaćen aromom ružmarina. Njegovi igličasti listići intenzivnog su mirisa, te pikantno ljutog, gorkastog okusa. Koristi se za aromatiziranje raznoraznih jela, a pridruženo mu je i ljekovito svojstvo poticanja cirkulacije što pozitivno utječe na koncentraciju i liječi glavobolju. 

Proizvodnja ovog sira se također vrši na tradicionalan način, a dodavanje ove mediteranske aromatične biljke odvija se u periodu dozrijevanja kada se sireve oblaže ružmarinom. Ovaj sir odlikuju meditaranski okus i miris koji su obogatili već postojeća ogranoleptička svojstva ovčjeg sira. Umjereno je slan i topi se u ustima. Riječ je o posve novom proizvodu, te o novom inovativnom postupku dorađivanja koji je zaštićen patentom.
naruči


Črni bodul

Črni bodul je krčki ovčji sir kojega proizvodimo na jedinstven način umatanjem u orahovo lišće koje mu daje specifičnu aromu i boju. Umjerene je tvrdoće i slanosti, spada u polu- tvrde i punomasne sireve. 

Posebnom metodom proizvodnje ovom siru se dodaju orga- noleptička svojstva izvučena iz listova oraha. Dodavanje listova ove poznate biljke siru nije nastupilo prilikom same proizvodnje sira, već kod njegova dozrijevanja. Sir obložen u listove crnog oraha poprima karakterističnu tamnosmeđu nijansu uz prirodnu teksturu listova. Ovaj jedinstveni način proizvodnje zaštitili smo patentom.
Sir Črni bodul je 2009. godine na sajmu sireva u Bjelovaru i Grubišnom polju dobio priznanje “Šampion sajma”. 
naručiDimljeni ovčji sir

Kod proizvodnje dimljenog ovčjeg sira postupak je vrlo sličan kao i kod izrade klasičnog ovčjeg sira kojeg proizvodimo na tradicionalni način naših predaka, po suvremenim standa- rdima. Kako bi takav sir postiglao željenu aromu kontrolirano ga izlažemo dimu nastalom sagorjevanjem smilja, autohtone krčke biljke. 

Nakon faze dimljenja, sir dobije zlatno-smeđkastu boju kore koja je samo vizualni pokazatelj neodoljive arome dobivene tokom ovog procesa.
naruči

Ovčja skuta

U postupku proizvodnje sireva nastaje i sirutka iz koje se daljnjom preradom dobije skuta. Ona je sezonski proizvod, te ju je moguće nabaviti samo u vrijeme mužnje ovaca, od travnja do kolovoza.

Ova ukusna delicija je izuzetno hranjiva i zdrava, ne sadrži mnogo mliječne masti, te je izvor vitamina B i esencijalnih aminokiselina. Zbog svojstava svojih proteina, imunoglobu- lina i albumina skuta jača imunološki sustav organizma, a zbog malog udjela mliječne masnoće okarakterizirana je kao dijetni proizvod. 
naruči