Od prirode sa ljubavlju...

Proizvodnja sireva

Mlijeko kao sirovinu za sireve dobivamo iz vlastitog muznog stada ovaca, a njegova daljnja obrada vrši se na tradicionalan način; prema staroj obiteljskoj recepturi, uz suvremenu opremu, bez pasterizacije, kuhanja ili prešanja, uz dodatak prirodnog sirila i mljekarske kulture. Soljenje sira se vrši u salamuri, a zrenje traje od jednog mjeseca do jedne godine.

Uz proizvodnju tradicionalnog krčkog sira patentirali smo i "organoleptičku doradu sireva u fazi njegova zrenja začinskim biljem", što znači da se siru u fazi zrenja prilaže začinsko bilje kako bi poprimio aroma- tična svojstva ružmarina, smilja, kadulje i orahovog lista. Kod dodavanja arome oraha, sir jedno vrijeme odležava omotan u list crnog oraha, dok ne pusti aromu. Neposredno prije pakiranja, odvaja se list oraha od sira i pakira se za tržište. Takav sir ima tamnosmeđu boju kore koju je poprimio u procesu aromatizacije. Kod ostalih dodavanja aroma sirevima aromatične biljke se pakiraju zajedno sa sirom. Zbog svoje posebnosti, većina sireva zaštićena je patentom. Cijeli proces izrade sireva odvija se uz nadzor Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Naše gospodarstvo nastavlja tradiciju naših predaka proizvodnjom po suvremenim standardima

Posljednja istraživanja krčkog sira provedena su sredinom prošlog stoljeća. Od tada do danas došlo je do određenih promjena u tehnologiji proizvodnje ovoga sira, no autohtonost njegove proizvodnje i svojstva krčkog sira predstavljaju temelj eventualne oznake zaštite njegovog zemljopisnog podrijetla. Krčki ovčji sir ima visoku prehrambenu vrijednost te je specifičnog okusa i mirisa. Pripada skupini polutvrdih i punomasnih sireva od ovčjeg mlijeka, a proizvodi se na više manjih gospodarstava. Ključna faza proizvodnog procesa sira je zrenje, a tijek zrenja izravno utječe na kvalitetu finalnog proizvoda. Zrenje, uz sušenje, čine kemijske promjene katalizirane prisutnim enzimima među kojima proteolitički enzimi zauzimaju važno mjesto. Njihovim djelovanjem razgrađuju se kazein i drugi proteini stvarajući peptide i aminokiseline, čiji omjer poprilično utječe na teksturu i organoleptička svojstva sira.