Od prirode sa ljubavlju...

Krčko podneblje

Naše gospodarstvo smješteno je na južnom dijelu otoka Krka u malom mjestu Kornić. Iako blizu mora, Kornićari nisu bili okrenuti moru, tj. ribarstvu, već su glavne privredne grane u Korniću bile ovčarstvo i maslinarstvo. Slično je i danas, uz razvoj turizma možemo svjedočiti obnavljanju i razvijanju maslina- rstva te aktivnom bavljenju uzgojem stada ovaca i proizvodnjom ovčjeg sira.

Krajolikom dominiraju maslinici i škrti pašnjaci koji su ograđeni pastirskim međama– suhozidima,  u dijale- ktu zvanim gromača. U ovom vapnenačkom krajoliku ljudi su generacijama oslobađali komadić po komadić zemlje kako bi zasadili maslinu ili vinovu lozu. Tako su se gradile te brojne isprepletene bijele mreže kamenih pregrada čineći danas prepoznatljivi element vizure krčkog krajolika. To je podneblje karakteristično po čestim naletima snažne bure koja je značajna prirodna pojava, jer znatno utječe na život ljudi, životinja i razvoj vegetacije. Osim što donosi hladan i čist planinski zrak, ona s površine mora raspršuje i raznosi sitne čestice morske soli i jod koji se u finim nanosima taloži na bilju po cijelom otoku.

Otok Krk nalazi se ne sjeveru Jadranskog mora gdje se susreću gorska i mediteranska klima

Vegetacija koja raste u takvim uvjetima je izuzetno otporna i žilava, a čine ju aromatične samonikle biljne vrste od kojih je najrasprostranjenija biljka smilje, po domaći zvana magriž. Ova mediteranska biljka koja uspijeva na sunčanim kamenjarima cvjeta u lipnju i srpnju kad svojim mirisom obavija krčke pašnjake. S obzirom na njen specifičan miris poznato je i njeno eterično ulje koje sadrži brojna ljekovita svojstva.